AKTUALNO

Dne 25.januarja 2024 smo na spletišču Zveze veteranov vojne za Slovenijo prebrali Izjavo, ki jo v celoti tudi mi podpiramo, za več klikni tukaj! 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

Združenja ZB za vrednote NOB iz Podravja že več let pripravljajo skupno
spominsko prireditev ob 1. novembru – dnevu spomina na mrtve na osrednjem
pokopališču v Grazu, Avstrija pri mednarodnem spomeniku žrtvam nacizma. Preberi več…


Društvo Dobrnič, občina Trebnje in ZB za vrednote NOB Trebnje ob
80. obletnici prvega kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze, ki je bil v Dobrniču 17. in 18. oktobra 1943, vabijo na spominsko slovesnost, ki bo v … več


 

 

 

 

 

Preprosto
Tukaj klikni!


 

 

 

 

Člani ZB KO Lovrenc na Pohorju so izrazili željo, da bi se udeležili letošnje spominske slovesnosti na Menini planini.
Predsednica, tov. Štefka Kamnik, je prevzela organizacijo in tako smo se, skupaj s člani drugih KO iz Maribora in okolice, v soboto, 1. julija 2023, kljub napovedanemu slabemu vremenu, podali na pot v spomin na 78. obletnico preboja iz sovražnikovega obroča… za več klikni TUKAJ!


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


Socialni demokrati so se od Mirana Potrča, ki je bil eden njihovih vidnejših članov pred osamosvojitvijo in po njej, poslovili z besedami, da je bil največji gospod med tovariši in največji tovariš med gospodi. Pogreb Mirana Potrča je bil v družinskem krogu.

Človek za vse čase

Mariborčan, po izobrazbi pravnik, se je na začetku karierne poti zavezal gospodarstvu, kjer je bil v obdobju 1963–1968 vodja pravne službe v Livarni Maribor; v politiko je vstopil leta 1968. Njegova poklicna pot se je prepletala z delom v Zvezi komunistov Slovenije, Zvezi sindikatov Slovenije in Zvezi sindikatov Jugoslavije (ZSJ), bil je tudi prvi predsednik ZSJ z enoletnim mandatom. V mandatu 1982–1986 je bil vodja slovenske delegacije v zboru republik in pokrajin skupščine SFRJ, bil je tudi delegat dveh zadnjih mandatov skupščine SRS in predsednik zadnje skupščine, prav tako je bil izvoljen za člana prve skupščine na demokratičnih volitvah leta 1990. Takrat je prevzel vodenje poslanske skupine prenovljenih komunistov, po spremembi volilnega sistema pa je po volitvah leta 1992 v državnem zboru vodil Socialne demokrate. Zadnji, peti mandat se mu je iztekel leta 2011, ko se je politično upokojil. Množična udeležba na slovesnosti ob upokojitvi, ko so se zbrali poslanci (razen SDS) in zaposleni državnega zbora, je potrdila sloves Mirana Potrča v slovenskem parlamentu.

Nestor slovenskega parlamentarizma

Miran Potrč se je v novejšo zgodovino zapisal z izjemno pomembnim (a tudi spregledanim) prispevkom k osamosvojitvi Slovenije, ko je leta 1989 kot predsednik skupščine poskrbel, da je bilo sprejetih 81 dopolnil k ustavi (socialistične) republike, ki so predstavljala pravno podlago za demokratične volitve osem mesecev kasneje, za plebiscit za samostojno Slovenijo dobro leto zatem in za sprejem nove slovenske ustave decembra 1991. Ob 20. obletnici dogodka je Miran Potrč spomnil, da je bil s tem dejanjem utrjen relativno samostojen položaj Slovenije v nekdanji skupni državi Jugoslaviji, omogočeni so bili svobodno ustanavljanje političnih strank in svobodne volitve, odpravljen je bil monopol družbene lastnine in pripravljeni so bili nastavki za prehod v tržno gospodarstvo.

Socialni demokrati, katerih član je bil Miran Potrč do konca, so ob njegovi smrti zapisali: »Njegovo poslansko delo in vodenje poslanske skupine v najtežjih, prelomnih letih je vtisnilo neizbrisen pečat identiteti naše stranke. Imel je izjemno pomembno vlogo v času osamosvajanja, še zlasti pri sprejemanju ustavnih dopolnil. Njegovo neutrudno delovanje je utiralo pot delovanju in uveljavljanju slovenskega parlamentarizma. Ob vse prevečkrat populističnih nastopih v parlamentu je Miran izstopal z umirjenimi, strokovno utemeljenimi, odgovornimi in načelnimi nastopi. Sodi v vrh ljudi, zaslužnih za osamosvojitev in za razvoj socialne demokracije v Sloveniji. Danes bi bila Slovenija bistveno boljša, če bi bilo več takšnih politikov, kot je bil Miran. Razumnost in srčnost sta bili njegovi prepoznavni značilnosti, ki sta ga vodili pri delu in v odnosih do ljudi.«

Miran Potrč se je v novejšo zgodovino zapisal z izjemno pomembnim (a tudi spregledanim) prispevkom k osamosvojitvi Slovenije, ko je leta 1989 kot predsednik skupščine poskrbel, da je bilo sprejetih 81 dopolnil k ustavi (socialistične) republike, ki so omogočila svobodne volitve in osamosvojitev Slovenije.

 

Množična udeležba na slovesnosti ob upokojitvi, ko so se zbrali poslanci (razen SDS) in zaposleni državnega zbora, je potrdila sloves Mirana Potrča v slovenskem parlamentu


 

 

 

 

 

 

Kam v sredo 7. decembra 2022 ob 11. uri?
v prostore KARANTENE, Pobreška c. 20 (bivši KPD – kaznilnica).
Za več poglej tukaj

 


 

 

 

 

»Za spominsko obeležje Slave Klavore v Parku mladih ob Ljubljanski ulici vse leto vestno skrbi naša Hilda Nikolič, članica KO Jožica Flander.«

Ob vznožju spomenika vedno svež šopek rož
Slava Klavora, slovenska narodna herojinja, rojena 11. maja 1921 v Mariboru, umrla 24. avgusta 1941 po dolgem mučenju, ustreljena na dvorišču mariborskih sodnih zaporov.


Kam v soboto, 17. semtebra 2022?
Na 27. tradicionalno srečanje veteranskih in domoljubnih organizacij Maribora za več… tukaj klikni!
Ali poglej  sliko vabila spodaj!


 

Portorož, v nedeljo 4.9.2022

Tradicionalno vseslovensko srečanje nekdanjih taboriščnic, političnih zapornic, izgnank in ukradenih otrok, osrednja slovesnost v Portorožu, v nedeljo 4. 9. 2022. Slavnostni govornik in častni pokrovitelj slovesnosti, Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.
Srečanja se je iz ZB NOB Maribor udeležilo kar za dva avtobusa naših članov in članic. Prvi avtobus je vodila sekretarka združenja Alenka Pušnik, drugega pa Zdenka Stupan, predsednica KO Moše Pijade.
Za več poglej Album s fotografijami!

Tudi galerijo:


 

 

 

 

 

Spominska prireditev Vranov let

Občina Lovrenc na Pohorju in KO ZB Lovrenc na Pohorju vsako leto pripravljata spominsko prireditev Vranov let.
Letos napovedana v soboto, 27. avgusta 2022 ob 11. uri, pri spominskem obeležju ob železniški progi v Ožbaltu ob Dravi.

Zapis in fotografije je prispeval Marjan Holc. Tako zapiše:
»Na spominski prireditvi v Lovrencu na Pohorju se nas je zbralo kar 21 članov in članic ZB NOB Maribor, prišli smo z lastnim prevozom, ker je bil organizirani prevoz odpovedan.
Na kraju dogodka v Ožbaltu je Štefka Kamnik, predsednica ZB NOB Lovrenc na Pohorju, položila venec. Spominska prireditev je bila, zaradi napovedi dežja, v Lovrencu na Pohorju v šotoru, kjer so potekale tudi prireditve Jezernikovi dnevi 2022 (od 5. do 27. avgusta- anekdoto o povodnem možu Jezerniku lahko preberete na povezavi https://www.lovrenc.si/objava/154607 ).

Slavnostni nagovor je imela Štefka Kamnik, predsednica ZB NOB Lovrenc na Pohorju, predsednik ZB NOB Ruše Jože Gašparič pa je zelo podrobno opisal akcijo partizanov Šercerjeve brigade, v kateri so 31. avgusta 1944 iz nemškega ujetništva pomagali pobegniti 96-tim zavezniškim vojnim ujetnikom. Rešene ujetnike, ki so delali na železniški progi v Ožbaltu ob Dravi, so potem s pomočjo drugih slovenskih partizanov popeljali čez vso Slovenijo na letališče Otok pri Metliki, od koder so z zavezniškimi letali odleteli v zavezniško bazo Bari v Italiji.
Dogodki so opisani tudi v knjigi Vranov let, več o projektu Vranov let lahko preberete na spletni strani http://geoss.eu/projekti/vranov-let/ .

Celotno prireditev je lepo povezovala Andreja Šlag, članica ZB NOB Lovrenc na Pohorju, v kulturnem programu pa je zaigrala Godba na pihala Lovrenc na Pohorju. Zapeli in zaigrali so tudi člani moškega pevskega društva KUD Lehen.

Ob zaključku prireditve nas je prijazno nagovoril še Marko Rakovnik, župan občine Lovrenc na Pohorju, ki nas je po končani spominski prireditvi tudi pogostil s pasuljem, pivom in sokom. Tako se je druženje nadaljevalo v prijetnem vzdušju in klepetu s prijatelji.«
Glej galerijo slik:

Konec galerije


 

Kam v NEDELJO, 4. SEPTEMBRA 2022?

Na TRADICIONALNO SREČANJE INTERNIRANK V PORTOROŽ
Taboriščni odbor Ravensbrück pri ZZB NOB Slovenije letos, ponovno organizira srečanje internirank, političnih zapornic in ukradenih otrok, njihovih svojcev in prijateljev… preberi več!


 

Mestna občina Maribor praznuje Spominski dan, ki ga vsako leto obeleži s številnimi prireditvami…preberi več


 

Spoštovani,
V letu 2022 nadaljujemo s ciklusom predavanj z naslovom »Svoboda ni poceni«.
Predavatelj dr. Marjan Žnidarič nam bo na tokratnem predavanju predstavil
GLAVNE ZNAČILNOSTI ODPORA V JUGOSLAVIJI LETA 1941.

Preberi več…


Spoštovani,
spodaj  je povezava na KOLEDAR PRIREDITEV V LETU 2022...
O datumih izvedbe in morebitnih spremembah v programu bomo pravočasno obvestili krajevne organizacije. Spremembe bomo objavili tudi tukaj!
Tukaj preberi Koledar prireditev

 

 

 

 

Ivan Lužovec 98 let

Spoštovane članice, spoštovani člani in drugi simpatizerji generala Maistra!
Na Novo leto smo v imenu društva na njegovem domu v Mariboru obiskali našega dolgoletnega najstarejšega člana Ivana Lužovca, ki je 24. decembra dopolnil 98 let. Ivan Lužovec in Aleš Arih ob albumu stari fotografij


Zelo dobro se spominja svoje dolge, zanimive in predvsem v času 2. svetovne vojne zelo težke življenjske poti. Leta 1941 je bil z družino izgnan v Bosno, ki je bila v času 2. svetovne vojne del ustaške NDH.
Leta 1944 se je v Bosni v skladu z lastno vestjo pridružil partizanom.


Po vojni je v Ljubljani študiral ekonomijo. Leta 1948 se je pridružil planinskemu društvu in planinstvu ostal zvest do pozne starosti. Dolga leta je bil oskrbnik Mariborske koče.

Je član Združenja borcev za vrednote NOB Maribor in še vedno aktiven praporščak KO ZB Ivan Zagernik-Joco.


 

 

 

 

KOLEDAR PRIREDITEV PO MESECIH V LETU 2021

PREBERI KOLEDAR IN OBVESTILO 1/2021


 

Zloraba »sprave« kot opravičilo za sodelovanje z okupatorji?

V ZZB NOB Slovenije ne sprejemamo in ne podpiramo Izjave SAZU o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države…

preberi IZJAVO ZA JAVNOST


Še zanimivo pismo predsedniku Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) dr. Petru Štihu, ki so ga podpisali: Janko Veber, nekdanji predsednik Državnega zbora RS, Rastko Plohl in Franko Pleško

preberi pismo…


 

Slovenija zbudi se!

Nismo več samo zaskrbljeni in ogorčeni nad delom vlade ter njenega predsednika! Dejanja vladajoče garniture gredo v smer spreminjanja podobe demokratične države in teženj po podrejanju vseh in vsega eni politični stranki, kateri pomenijo dialog, strpnost in sodelovanje zgolj potrato časa in prikrivanje dejanskih avtokratskih ciljev ter izgubljanje podpore in nujnega zaupanja ljudi.
Preberi več…


 

Slovesnost ob odkritju doprsnega kipa Janeza Stanovnika-očeta naroda

Slovesno odkritje doprsnega kipa dolgoletnemu predsedniku Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, partizanu in častnemu meščanu Ljubljane Janezu Stanovniku in podelitev nagrad, plaket in naziva Častni meščan Mestne občine Ljubljana za leto 2020.
Slovesnost je potekala v torek 4. 8. 2020 na Kongresnem trgu v Ljubljani.
Zbrane sta nagovorila tovariš Marjan Križman, predsednik ZZB NOB Slovenije, in g. Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana.
(razširi video prek celega ekrana)

Poglej video celotne proslave

Po končanem kulturnem programu na Kongresnem trgu sta delegaciji Mestne občine Ljubljana in ZZB NOB Slovenije na Trgu Narodnih Herojev, v neposredni bližini Grobnice narodnih herojev, slovesno odkrili doprsni kip Janeza Stanovnika – očeta naroda.
(razširi video prek celega ekrana)

Odkritje doprsnega kipa


 

Organizacijski odbor spominskih pohodov:
ZB-NOV, veteranov vojne 1991 in slovenskih častnikov je v soboto
11. julija 2020 organiziral srečanje in krajšo slovesnost pred vojašnico Rudolfa Badjure na Pokljuki ter simbolno obeležil povratek patrulj 1944 – 1991 – 2020 s Triglava.
Na spodnji povezavi poglejmo lep

VIDEO


24.6. 2020 smo bili na proslavi ob Dnevu državnosti. Gledali smo lep kulturni program, poslušali govore, na koncu smo se prijetno družili na dvorišču Kadetnice v Mariboru.
Spodaj je povezava na lepo

 Predstavitev


Nepričakovani čas epidemije koronavirusa nas je ob pregledu statistik mrtvih številne pogreznil v neprostovoljno samoizolacijo, z njo povzročil popolnoma nove socialne učinke, odprl možnost drugačne perspektive pogleda na družbeno dogajanje in končno tudi na nas same.

PREBERI VEČČe se ne odpre stran prof. dr. Borisa Vezjaka, znanega avtorja na sliki, potem

KLIKNI TUKAJ


Če ste spregledali…

Nemogoče stvari so postale vsakdanja realnost. Zdi se, kot da smo v vojni, vendar s to razliko, da nismo, in s tem, da je sovražnik neviden in skorajda banalen.
Dr. Slavoj Žižek o zdajšnjih razmerah v Sloveniji in svetu. Z njim se je pogovarjala Nataša Štefe.

VEČ


Še se niste naveličali brati coronavirusa? DA!
potem še malo

poslušajte


In še (ne)prepovedana lepa predstavitev Maribora
Maribor, prepovedan dan

 

 

 

ZVEZA BORCEV VLOŽILA USTAVNO PRITOŽBO ZARADI REHABILITACIJE RUPNIKA!
Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenje je skupaj s še drugimi pritožniki vložila ustavno pritožbo v prepričanju, da bodo ustavni sodniki prepoznali razloge in utemeljitve za spremembo sodbe Vrhovnega sodišča, ki…
beri naprej

 

Po odstopu premierja Marjana Šarca so vse oči uprte v prvaka SDS Janeza Janšo. Po medijih beremo več različnih sestavkov. Nekje preberemo naslednjo misel:
Spreminjanje političnih pogledov na način, ko svoje nekdanje opredelitve prikrivaš, zanikaš in jim nasprotuješ s preveliko gorečnostjo, pa razkrivajo globoko sovraštvo do sebe in lastne preteklosti, kaj šele do tistih, s katerimi si jo delil.
Preberi kaj piše Vasja Jager v Mladini 7. 2. 2019 pod naslovom 

nosili so rdečo zvezdo


 

 

 

Znanstveniki in akademiki: »Janša je nevaren za slovensko demokracijo«

Ugledni znanstveniki in akademiki ob nastajanju Janševe koalicije opozarjajo na škodljivo, izključujočo in radikalno nestrpno politiko stranke SDS

Prijatelja, zaupnika, partnerja: Janez Janša in Viktor Orbán na kongresu SDS v Celju maja 2018
© Borut Krajnc

Ddr. Rudi Rizman in 75 uglednih imen iz znanstvenega in akademskega življenja, med njimi osem nekdanjih rektoric in rektorjev, je danes podpisalo javno pismo, v katerem izražajo veliko državljansko zaskrbljenost nad političnim dogajanjem v Sloveniji.

preberi več


V MLADINI beremo, da je razburil slovensko javnost sestavek
V deželi brezumja
Zakaj postaja normalno, če akademike, profesorje, intelektualce obtožiš, da so solna kislina?
Piše: Jure Trampuš

najprej krajši izvleček

preberi tukaj

potem

preberi vse


Nazadnje poglej še

video


 

 

 

KOLEDAR PRIREDITEV V LETU 2020

preberi več


 

 

 

 

DRAŽGOŠE 2020

Dražgoše

Zbrani na proslavi so se spomnili dogodkov, ki so se v Dražgošah dogajali pred 78 leti. “Bili so veliki časi in moramo se jih spominjati,” je poudaril slavnostni govornik Ervin Fritz in izpostavil tudi pomen partizanske umetnosti, ki je 75 let po koncu vojne skorajda edina še neposredno priča o narodnoosvobodilnem boju.
“Ni čudno, da sodobni nasprotniki v svoji splošni popravljalnici zgodovine odrivajo in zamolčujejo to našo čudovito dediščino,” je dejal.
Poglejmo in poslušajmo njegov govor spodaj na povezavi

TUKAJ!

Posnetek vseh dogodkov na proslavi lahko vidimo na povezavi

Dražgoše 78

 


 

 

 

Drage_i
člani Združenja borcev za vrednote NOB!
naj vam bo uspešno, prestopno 2020
Naj bo očarljivo, iskrivo, igrivo…
z veliko sladkosti in največ modrosti…
Naj bo mirno, kot nebo večerno, minljivo in večno,
uspešno in preprosto, zdravo in SREČNO novo leto

POGLEJ


 

Spodaj je kopijo objave dr. Borisa Vezjaka, (v njegovem Facebook profilu) v katerem piše o sprejemu Resolucije Evropskega parlamenta s katero izenačuje nacizem in komunizem. Prilaga tudi semafor glasovanja naših poslancev. Proti je bil samo…

preberi več…


 

 

 

 

 

 

V soboto, 10. 8. 2019, sem se udeležil proslave pri Ribniški koči na Pohorju. Pridružil sem se naši članici Olgi Vodušek, ki je vodila člane TIGR-a ter ZB Vrtojbe, Ilirske Bistrice in Postojne vse od Hoč do prireditvenega prostora.
OO borcev za vrednote NOB Ribnica na Pohorju je pripravila tradicionalno proslavo v počastitev napada Prve pohorske čete na nemško orožniško postajo v Ribnici na Pohorju, 11. avgusta 1941.
Slavnostni govornik je bil polkovnik Miran Fišer, podpredsednik Zveze slovenskih častnikov.
Prisotne je pozdravil generalmajor Ladislav Lipič, poslanec v državnem zboru Andrej Rajh, Bruna Olenik iz Društva TIGR Primorske ter ostali gostje.
V kulturnem programu so sodelovali MoPZ »Stane Sever« Ribnica na Pohorju, recitatorke domače osnovne šole, Astrid Videc in harmonikar Anže Krevh, absolutni svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko. V prelepi naravi, v objemu mogočnih pohorskih gozdov je odmevala partizanska pesem.
Po proslavi smo se prijetno družili ob zakuski, organizator je pripravil odličen golaž s koruznimi žganci za vse udeležence proslave. Nazaj grede so člani borčevskih organizacij iz Primorske položili venec na Spomenik padlim borcem NOV v Ribnici na Pohorju.
Zapisal Marjan Holc,
o dogodku poglejte še

album fotografij


 

 

IZJAVA ZA JAVNOST

Aprila 2017 je Predsedstvo ZZB za vrednote NOB Slovenije protestiralo proti nameravanemu koncertu Marka Perkovića Thomsona, znanega po proustaških besedilih svojih pesmi.
Protest ponavljamo…

preberi več


 

 

Partizani so osvobodili domovino. Zato bomo njihov spomin negovali in ga prenašali iz roda v rod!
Čestitke vsem borkam in borcem in njihovem prazniku – dnevu borca!
Predsednik  Tit Turnšek,
preberi še izjavo na naslovu spodaj:

ČASTEN POKLON OB DNEVU BORCA, IZJAVA 4.7.2019


 

Utrinki s 7. tovariškega srečanja članov in prijateljev ZB NOB Maribor,
fotografije je prispeval  Marjan Holc,  poglejte spodaj

Album fotografij


 

 

 

Antifašisti Italije, Avstrije, Hrvaške in Slovenije so se zbrali, da se zoperstavijo početju skrajne desnice, ki se razrašča po Evropi.
Zbrali so se tudi zato, da okrepijo prijateljstvo med narodi. …
V Sežani, 30. 3. 2019

PREBERI VEČ

Izjava, ki so jo sprejeli štirje predsedniki:
– Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Tit Turnšek,
– Vsedržavnega združenja partizanov Italije
Carla Federica Nespolo,
– Zveze antifašističnih borcev in antifašistov Hrvaške
Franjo Habulin in
– Zveze koroških partizanov Milan Wutte

PREBERI IZJAVO


 

 

 

 

 

Združenje borcev za vrednote NOB Maribor
je v četrtek, 20. decembra 2018, ob 11. uri, v prostorih Mestne četrti Center, pripravila tradicionalno tovariško srečanje predsednikov KO, članov Izvršnega in Nadzornega odbora.
Na srečanju so podelili priznanja devetim zaslužnim članom.

Predsednik Marjan Žnidarič je nagovoril vse navzoče.

Nato je predsednik Komisije za priznanja Drago Šorgo povedal, kako se je komisija odločila, komu podeliti priznanje in zakaj.

Podpredsednica Malčka Kovačič pa je o vsakem dobitniku povedala nekaj besed in kratko obrazložitev.Priznanja so dobili:
Boris Demšič iz KO ZB NOB Slivnica-Hoče,
Minka Golavšek iz KO ZB NOB Fram,
Janez Karlin iz KO ZB NOB Moša Pijada,
Branka Lemajič iz KO ZB NOB Center,
Marija Lončarič iz KO ZB NOB Limbuš-Pekre,
Ema Medved iz KO ZB NOB Koroška vrata,
Vili Rozman iz KO ZB NOB Prežihov Voranc,
Milena Šarfer iz KO ZB NOB Tezno in
Maks Urbanc iz KO ZB NOB Lovrenc na Pohorju.
Nekaj dobitnikov poglejmo na posnetkih


Posebej so obdarili s skromnim darilcem Ivana Lužovca, dolgoletnega člana ZB in tudi zastavonoša, ki bo 23. decembra praznoval 95 let.

Po podelitvi je prišel na obisk tudi dedek Mraz, povedal nekaj iskrivih besed

zapeli smo tudi pesmico Siva kučma, bela brada. Na koncu je vsem zaželel srečno, zdravo in zadovoljstva polno novo leto 2019.


Tekst in fotografije prispevala Cvetana Golob

Prispevek lahko pogledate še v PowerPoint predstavitvi

album


 


Dežela »bogatih revežev«

Državni zbor RS je pred kratkim obravnaval predlog novele Zakona o minimalni plači, ki predvideva njen dvig na 667 evrov neto. Dvig naj bi povečal razliko med denarno socialno pomočjo in minimalno plačo, saj je z zvišanjem socialne pomoči po mnenju mnogih ta razlika postala premajhna. Na kakšen način bomo rešili to socialno-ekonomsko vprašanje?

Preberi več


SPOMINSKA SVEČANOST

v nedeljo 30. septembra pred spomenikom talcem, ob 76. obletnici najmnožičnejšega streljanja v takratni okupacijski enoti Spodnje Štajerske 2.10.1942 v Mariboru.

Marjan Holc, tri fotografije
 

 

 

IZJEMNO ZANIMIVO

Za vse malo manj mlade nekaj malega nostalgije. Najdete tukaj in v meniju Galerija, podmeni Videi.
Je lepa PowerPoint predstavitev

Tina Podbevšek, Pekarna Magdalenska mreža nam je poslala zanimivo poročilo o izobraževalnem ciklu “Naša socialistična Jugoslavija“, na katerem sta sodelovala tudi Borislava Vičar in Jože Vrhnjak.

Klikni in preberi več!


Članek dr. Jožeta Pirjevca, objavljen v Primorskem dnevniku

Glosa


Dan spomina na mrtve

Komemoracija 2017


Zadnji, najnovejši prispevki članov KO so na dnu te strani, toda najprej preberi spodnjo

Izjavo za javnost


Sedaj poglejmo naše mesečne informacije.

 


Spodaj je zanimiv prispevek, ki ga velja prebrati.

Dr. Marjana Žnidariča o škofu Vekoslavu Grmiču.

V svojem prispevku ŠKOF GRMIČ IN NARODNOOSVOBODILNI BOJ prikazuje odnos katoliškega škofa in teologa do slovenskega osvobodilnega boja v letih 1941–1945 na osnovi Grmičevih spisov v njegovih knjižnih delih. Iz avtorjevega prispevka je razvidno, da slovenski odpor proti okupatorjem obravnava Grmič predvsem iz zornega kota etične dileme, ali je bil odpor nujen ali ne…

Klik na povezavo!

ŠKOF GRMIČ IN NOB


Spodaj je na ARNESOVEM PORTALU lep sestavek o sovražnem govoru:

Sovražni govor


In še veliko koristnega branja, če morda doslej še niste brskali po Arnesu. Za primer poglejte o elektronski pošti.


Predlagam še povezavo: POMOČ UPORABNIKOM.
Tudi spletnim znalcem za obnovitev pozabljenega, saj ne gre za katerikoli portal.
ARNES je: Akademska in raziskovalna mreža Slovenije – je javni zavod, ki zagotavlja omrežne storitve organizacijam s področja raziskovanja, izobraževanja in …

Internet ljudi


Sicer ko se dolgočasiš, vedno Klikni na povezavo ARNES in uživaj!


 Prispevki članov krajevnih organizacij


ob 75. obletnici najmnožičnejšega streljanja v takratni okupacijski enoti Spodnje Štajerske 2.10.1942 v Mariboru.
Fotografijo prispevala Cvetke Štenta, KO Pobrežje.