KO ZB Prežihov Voranc

predsednik: Črtomir Mesarič  e-naslov: crt.mesaric@gmail.com
tajnica:          Janja Krajnc           e-naslov: janja.krajnc4@gmail.com


 

Pozdravljeni!
Spet smo tukaj. Čas kar hitro beži. In upam, da viroze in vse tegobe bodo tudi zbežale daleč proč od nas in nas pustile uživati ob misli, da prihaja kmalu v našo deželo pomlad in preč skrbi. Samo imejmo se radi in bodimo strpni in spoštljivido soljudi.
Najprej bi rada povedala, da je bila 27. seja izvršnega odbora ZB NOB Maribor, dne 23. 12. 2022, kjer so na začetku seje podpredsedniku in predsedniku naše KO ZB za vrednote NOB Ivanu Gorjupu podelili ZLATO PLAKETO ZZB NOB SLOVENIJE, ki jo je prejel za svoje predano delo v našem združenju.
Tudi njegovi starši so delali za partizane: njegova mami Cilka in oče Ivan, spomeničar.
Prireditve na Osankarici v spomin na 80. obletnico padca Pohorskega bataljona, ki je bila 7. 1. 2023, ob 11. uri, se je udeležil tudi naš praproščak Mitja Marič z našim praporom.
Ker v mesecu marcu 2023 poteče štiriletni mandat izvoljenim članom izvršnega in nadzornega odbora in spoštljivi Združenja borcev za vrednote NOB Maribor bo volilna skupščina konec meseca marca 2023. Zato je potrebno evidentirati kandidate za novi štiriletni mandat. Do konca meseca februarja moramo našemu predsedniku posredovati predloge za predsednika združenja in člane izvršnega in nadzornega odbora, da jih posreduje na ZB Maribor, da bodo lahko oblikovali predloge za volilno skupščino.
In še: ZB za vrednote NOB Maribor vabi na predavanje Marjana Žnidariča, ki bo v četrtek, 16. februarja 2023, ob 17. uri, v prostorih ZB NOB Maribor, Prešernova ulica 17/I – soba 109. Predstavil nam bo: LETO 1942 – LETO NAJHUJŠEGA OKUPATORJEVEGA NASILJA (vabilo glej spodaj).
Naša KO ZB Prežihov Voranc pripravlja volilno skupščino, ki bo predvidoma konec meseca marca. Sprejemajo se predlogi. Več bomo pravočasno objavili. Že sedaj se veselimo srečanja z vami, saj se res že dolgo nismo videli in pokramljali. Čas res hitro beži, a mi ostajamo in branimo vrednote NOB.
Vaša tajnica: Cvetana Golob 

 

 

Na komemoraciji 25. 10. 2019 pri spomeniku devetinštiridesetim  športnikom mladincem, ki so dali življenja za našo svobodo, pri Športnem društvu Branik.

Komemoracija na kateri so prisostvovali, predsednik ZB Maribor Marjan Žnidarič  z nekaj članov IO ZB Maribor in člani in članice KO ZB Prežihov Voranc.
S kulturnim programom so sodelovali učenke in učenci Osnovne šole Prežihov Voranc z mentorji.
Prapor krajevne organizacije je držal zastavonoša Mitja Marič.
Slavnostni govornik je bil predsednik naše krajevne organizacije Ivan Gorjup, ki je tudi ob spomeniku položil venec .
Sledi pismo predsednika:

Spoštovane udeleženke in udeleženci današnje komemorativne svečanosti, drage učenke in učenci OŠ Prežihov Voranc, cenjene učiteljice!
Dovolite mi, da 49 padlih oziroma ubitih mladih športnic in športnikov, ki jim je posvečen ta spomenik, umestim med dogodke, ki so globoko zaznamovali življenje v našem mestu.
Preberi več

Oglejmo si še galerijo fotografij:

Hvala!


 

 

Izlet na Koroško

Na redni seji Izvršnega odbora KO ZB za vrednote NOB Prežihov Voranc v torek, 10. septembra 2019, smo se dogovorili za izlet na Koroško. Podroben načrt nam je pripravila naša organizatorka tega izleta Marijana Mavsar, ki je tudi naša blagajničarka in podpredsednica. Izlet je bil v soboto, 5. oktobra 2019, odhod ob 8. uri, izpred MČ Koroška vrata. Avtobusni prevoz je organiziral naš predsednik Ivan Gorjup. Dorekli smo, da vse plača naša KO, razen kosila, ki bo tudi prispevek za izlet, in to 12 evrov na osebo. Kupili smo tudi venec, ki smo ga položili pri spomeniku na Poljanah. Naš zastavonoša pa je prinesel še naš prapor. Vabila smo poslali vsem našim članom po e-pošti in po navadni pošti. Povabili smo tudi svojce in prijatelje naših članov, da se udeležijo našega izleta. Tako se je izleta udeležilo nekaj naših članov in nekaj članov Društva izgnancev Slovenije, KO Maribor Rotovž.
Preberi več

 

Hvala, da ste si ogledali slike iz izleta


 

 

 

 

Zaradi prisotnosti  koronavirusa letos ni tradicionalne spominske slovesnosti s kulturnim programom in obiskom spominskega obeležja v notranjosti prostorov. Delegacija je položila venec in prižgala sveče 2. oktobra 2020, ob 11. uri, pred spominskim obeležjem ustreljenim talcem v Ulici talcev, na sliki predsednik ZB Maribor dr. Marjan Žnidarič, podpredsednica Amalija Kovačič in podpredsednik Ivan Gorjup.
Preberi več


Pozdravljeni,
upam, da ste vsi zdravi in zadovoljni. Mislim na vse vas, naše članice in člane KO ZB za vrednote NOB. Želim vam obilo lepih in veselih trenutkov.
Vem, da vam manjka Koledar prireditev za leto 2020. Objavljen je v meniju AKTUALNO, a vam ga vseeno posredujem na spletni strani naše krajevne organizacije, bolje dvakrat…
Uživajte!
Vaša tajnica, Cvetana Golob

KOLEDAR PRIREDITEV V LETU 2020


Spomin na prvo uporniško akcijo v Mariboru, dva dni po prihodu Hitlerja v Maribor.
Fotografijo prispeval Vasja Lavrič


V nedeljo 26. aprila ob 20. uri bo osrednja državna slovesnost, posvečena 79. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda. Slavnostni govornik bo predsednik ZZB NOB Slovenije tovariš Marijan Križman.

Video vabilo na slovesnost poglej  TUKAJ

Zaradi prepovedi množičnega zbiranja na javnih dogodkih bomo žal letos proslavljali na tem ekranu.
Kako?

Preprosto tako, da kliknemo na facebook zveze borcev


Drage tovarišice_i!
Naj vam bo uspešno, lahko malo grešno…
Naj bo očarljivo, iskrivo, igrivo….
z malo bridkosti, veliko sladkosti in največ modrosti….
Naj bo mirno, kot nebo večerno, minljivo in večno,
v ZB opazno, poslovno uspešno ter posebej zdravo in
SREČNO
prestopno leto 2020!

Klikni tukaj!


tovariško srečanje

V soboto, 29. 6. 2019, od 11. ure dalje, je pripravil Organizacijski odbor Tovariškega srečanja (Jože Vrhnjak – predsednik, Malčka Kovačič – namestnica predsednika, člani: Ivan Gorjup, Alenka Pušnik, Zdenka Stupan, Oto Kampuš)
7. Tovariško srečanje naših članic in članov na dvorišču KUD Angel Besednjak.
Pripravili so kulturno-zabavni program. Najprej je vse člane pozdravila povezovalka programa Eva Štrakl in pozvala vse člane, da z enominutnim molkom počastijo spomin na naše umrle člane. Nato so prišli na oder Trobilni ansambel Brass Band Slovenija in Moški pevski zbor KUD France Marolt Malečnik, ki so najprej zapeli in zaigrali Zdravljico. Vse prisotne je nagovoril predsednik ZB Maribor dr. Marjan Žnidarič. Po govoru sta spet nastopila Trobilni ansambel in Moški pevski zbor. Nato je sledil govor Matica Matjašiča, člana Mestnega sveta MOM in člana ZB. Na oder je stopil s harmoniko Milko Repnik, ki je igral tudi partizanske pesmi. Nato so sledile čestitke jubilantom. Po programu je sledilo tovariško druženje ob animacijski glasbi.

Poglej še

Album fotografij


V nedeljo 28. 4. 2019 je zastavonoša Mitja Marič sodeloval z našim praporom KO ZB Prežihov Voranc na Šarhovem pohodu in nato še na Festivalu miru.

Mojca Marič pa je zapisala

Zbrali smo se pri Treh kraljih nad Slovensko Bistrico in se nato mimo Črnega jezera odpravili do Osankarice, kjer se je na poslednjem bojišču Pohorskega bataljona, pri spomeniku pri Treh žebljih, odvila slovesnost z nagovorom, s spomini in s pesmijo.
Nato je sledil povratek do Treh kraljev, kjer se je ob tretji uri začel tradicionalni XII. Festival miru.
Nastopali so Orkester slovenske policije, MPZ Slave Klavora iz Maribora, pozdravni nagovor v imenu krovnih veteranskih organizacij Slovenije je imel g. Tit Turnšek, predsednik ZB za vrednote NOB Slovenije, slavnostni govornik pa je bil g. Rudi Pavšič, zamejski Slovenec iz Italije, nekdanji predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ki je poudaril, da se partizanskega boja ne da izbrisati, da bo ostal med najsvetlejšimi dogodki naše zgodovine, in hkrati opozoril na novodobne fašizme, na vse več družbenih razlik in vse manj medčloveške solidarnost ter zaželel svobodo vsem narodom in miroljubnim ljudem.
Voditelja prireditve sta bila Anton Petelinšek in Jana Jeglič, prireditve pa se je udeležil tudi legendarni partizanski poveljnik Franc Sever Franta.

Mitja Marič je prispeval tudi  nekaj fotografij,

klikni tukaj in poglej!


30. jubilejni

spominski pohod na Triglav
katerega so se udeležili:
ZdruženjE borcev za vrednote NOB, veterani vojne 1991 (ZVVS in SEVER) in Slovenski častniki

Preberi več
Poglej še ti

Album fotografij


Govor predsednika na komemoraciji v Ljudskm vrtu


Tradicionalno tovariško srečanje predsednikov KO,
članov Izvršnega in Nadzornega odbora

Združenje borcev za vrednote NOB Maribor
je v četrtek, 20. decembra 2018, ob 11. uri, v prostorih Mestne četrti Center, pripravila tradicionalno tovariško srečanje predsednikov KO, članov Izvršnega in Nadzornega odbora.
Na srečanju so podelili priznanja devetim zaslužnim članom.

Predsednik Marjan Žnidarič je nagovoril vse navzoče.

Nato je predsednik Komisije za priznanja Drago Šorgo povedal, kako se je komisija odločila, komu podeliti priznanje in zakaj.

Podpredsednica Malčka Kovačič pa je o vsakem dobitniku povedala nekaj besed in kratko obrazložitev.Priznanja so dobili:
Boris Demšič iz KO ZB NOB Slivnica-Hoče,
Minka Golavšek iz KO ZB NOB Fram,
Janez Karlin iz KO ZB NOB Moša Pijada,
Branka Lemajič iz KO ZB NOB Center,
Marija Lončarič iz KO ZB NOB Limbuš-Pekre,
Ema Medved iz KO ZB NOB Koroška vrata,
Vili Rozman iz KO ZB NOB Prežihov Voranc,
Milena Šarfer iz KO ZB NOB Tezno in
Maks Urbanc iz KO ZB NOB Lovrenc na Pohorju.
Nekaj dobitnikov poglejmo na posnetkih


Posebej so obdarili s skromnim darilcem Ivana Lužovca, dolgoletnega člana ZB in tudi zastavonoša, ki bo 23. decembra praznoval 95 let.

Po podelitvi je prišel na obisk tudi dedek Mraz, povedal nekaj iskrivih besed

zapeli smo tudi pesmico Siva kučma, bela brada. Na koncu je vsem zaželel srečno, zdravo in zadovoljstva polno novo leto 2019.


Tekst in fotografije prispevala Cvetana Golob

Prispevek lahko pogledate še v PowerPoint predstavitvi

album


Nekaj dogodkov v naši Krajevni organizaciji ZB:

Praznovanje 70. obletnice zmage

V torek, 12. maja leta 2015 smo v prostorih Mestne četrti Koroška vrata praznovali 70. obletnico zmage nad nacifašizmom, ki je obenem praznovanje osvoboditve in miru, namenjen vsem državljankam in državljanom Republike Slovenije. Dosežena zmaga in svoboda je bila plačana s krvjo in trpljenjem partizanov, aktivistov OF, taboriščnikov, izgnancev in drugih žrtev vojnega nasilja ter z množičnimi žrtvami in trpljenjem civilnega prebivalstva. Naše srečanje smo namenili vrednotam narodno osvobodilnega boja, ki ga moramo posredovati posebej našim mlajšim članom in s tem tradicijo NOB prenašati v jutrišnji dan, v naslednja desetletja. Mesec maj je za vse nas pomemben, saj smo 9. maja 1945 dočakali svobodo. Zato je naše srečanje bilo prav v mesecu maju. Veselili smo se posebnemu programu za starejše člane, ki so sodelovali pri boju za svobodo. Počastili smo vse tiste člane, ki so v prvem polletju letošnjega leta proslavljali življenjski jubilej. Kulturni program so prispevali učenci OŠ Prežihov Voranc.
(iz vabila predsednika KO ZB Prežihov Voranc Ivana Gorjupa)


Na sliki je dvorana, pripravljena na prihod naših članov, na steni visi že tudi naš prapor.


Nekaj naših članic in članov je že prišlo.
Tudi poslikati je treba tak dogodek, ali ne?


Govor predsednika Ivana Gorjupa.

Naš predsednik Ivan Gorjup in tajnica Zorislava Kmetec Soršak delita zahvale z značko in nageljčkom.


Ravnateljica OŠ Prežihov Voranc gospa Janja Bukovec.


Kulturni program so izvedli učenci OŠ Prežihov Voranc.
In seveda smo jih tudi pogostili.
Res smo se imeli lepo in bili smo zadovoljni ter hvaležni članom, ki so pripravili ta dogodek.


In naši člani so bili navdušeni.


Zahvalnica.

Slike prispevala naša člana Roman Tancer in Cvetana Golob.


IZLET V KUMROVEC in Krapino

Ogledali smo si hišo, v kateri se je rodil Josip Broz-TITO. Hišo je postavil njegov ded Martin Broz leta 1860. Bila je prva z zidaki pozidana hiša v Kumrovcu.
Ogledali smo si tudi muzej posvečen neandertalcu v
Krapini.
Več poglej na povezavi

IZLET V KUMROVEC IN KRAPINO


Oglejmo si še lep

ALBUM FOTOGRAFIJ


Za kratek čas si oglejmo še dve PowerPoint predstavitvi:
Prelepa Koroška

in

Živali v začetku zime