Vranov let v Ožbaltu ob Dravi

Občina Lovrenc na Pohorju in KO ZB Lovrenc na Pohorju vsako leto pripravljata spominsko prireditev Vranov let.
Letos napovedana v soboto, 27. avgusta 2022 ob 11. uri, pri spominskem obeležju ob železniški progi v Ožbaltu ob Dravi.

Zapis in fotografije je prispeval Marjan Holc. Tako zapiše:
»Na spominski prireditvi v Lovrencu na Pohorju se nas je zbralo kar 21 članov in članic ZB NOB Maribor, prišli smo z lastnim prevozom, ker je bil organizirani prevoz odpovedan.
Na kraju dogodka v Ožbaltu je Štefka Kamnik, predsednica ZB NOB Lovrenc na Pohorju, položila venec. Spominska prireditev je bila, zaradi napovedi dežja, v Lovrencu na Pohorju v šotoru, kjer so potekale tudi prireditve Jezernikovi dnevi 2022 (od 5. do 27. avgusta- anekdoto o povodnem možu Jezerniku lahko preberete na povezavi https://www.lovrenc.si/objava/154607 ).

Slavnostni nagovor je imela Štefka Kamnik, predsednica ZB NOB Lovrenc na Pohorju, predsednik ZB NOB Ruše Jože Gašparič pa je zelo podrobno opisal akcijo partizanov Šercerjeve brigade, v kateri so 31. avgusta 1944 iz nemškega ujetništva pomagali pobegniti 96-tim zavezniškim vojnim ujetnikom. Rešene ujetnike, ki so delali na železniški progi v Ožbaltu ob Dravi, so potem s pomočjo drugih slovenskih partizanov popeljali čez vso Slovenijo na letališče Otok pri Metliki, od koder so z zavezniškimi letali odleteli v zavezniško bazo Bari v Italiji.
Dogodki so opisani tudi v knjigi Vranov let, več o projektu Vranov let lahko preberete na spletni strani http://geoss.eu/projekti/vranov-let/ .

Celotno prireditev je lepo povezovala Andreja Šlag, članica ZB NOB Lovrenc na Pohorju, v kulturnem programu pa je zaigrala Godba na pihala Lovrenc na Pohorju. Zapeli in zaigrali so tudi člani moškega pevskega društva KUD Lehen.

Ob zaključku prireditve nas je prijazno nagovoril še Marko Rakovnik, župan občine Lovrenc na Pohorju, ki nas je po končani spominski prireditvi tudi pogostil s pasuljem, pivom in sokom. Tako se je druženje nadaljevalo v prijetnem vzdušju in klepetu s prijatelji.« … Poženi še:
Album fotografij!