UPANJE

Ni dovolj, da so resnice o taboriščih zapisane v knjigah. Knjige prepogosto stojijo na policah, saj je iz njih težko izlužčiti bistvo in poiskati prave nauke v temačnih opisih taboriščnega življenja. Knjige prav tako ne moreš spraševati, niti v njej ne moreš poiskati enake topline kot jo s seboj nosi živa priča. Žal pa se žive priče vse pogostje poslavljajo od nas in tako se številni nauki pogumnih in velikih ljudi ohranjajo zgolj v posnetem gradivu. Le upamo lahko, da dosežejo prihodnje generacije.
Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja, ki deluje v okviru ZZB za vrednote NOB Slovenije, je na predvečer mednarodnega Dneva spomina na holokavst pripravil posebno spletno slovesnost z naslovom Upanje, je sporočilo spomina in opomina, tudi s posnetki preživelih taboriščnic.
Slavnostna govornica je bila zgodovinarka dr. Kaja Širok.
Na slovesnosti, ki jo je zasnovala dr. Mojca Poredoš so nastopili številni ustvarjalci, ob 100 letnici rojstva pesnika Karla Destovnika Kajuha, s posebej za to slovesnost premierno uglasbeno Kajuhovo »Nenapisano pesmijo iz ječe«.
(Kratek izvleček iz zapisa Marijana Križmana, predsednika ZZB NOB Slovenije).
Spominsko slovesnost poglejmo tukaj…