Dan OF – Dan upora

V letu 2021 praznujemo 80. let ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda, a zaradi omejitev povezanih z epidemijo COVID-a 19 te zgodovinske obletnice ne bomo mogli proslaviti z množičnimi prireditvami in partizansko pesmijo, zato bo praznovanje letos drugačno.
V Mariboru ne bo prireditve ob državnem prazniku 27. aprilu – dnevu upora proti okupatorju in 29. aprilu – spominskem dnevu MOM v takšni obliki, kot je bila vsako leto doslej. Ne bo slavnostne akademije in spominske slovesnosti v Volkmerjevem prehodu.
Naše združenje je skupaj z MO Maribor pripravilo kratek zgodovinski pregled dogodkov, ki so zaobjeti v dokumentarnem filmu.  Film bo objavljen na platformi YouTube in Facebook strani MOM od 27. aprila dalje.
Tudi ZZB NOB Slovenije ne bo  imela večje vseslovenske prireditve, a je pripravila več drugih dogodkov, ki se bodo odvijali virtualno.

Nagovor župana MOM Saša Arsenoviča

in nagovor predsednika ZB dr. Marjana Žnidariča

TUKAJ preberi oba nagovora!


Začelo se je v Mariboru – 80. let prve odporniške akcije

Maribor leta 1941 ni bil le središče okupatorjevega upravnega aparata za okupirano slovensko Štajersko, tu je bilo tudi močno žarišče slovenskega osvobodilnega gibanja. V mesecih priprav na oborožen odpor je bilo v Mariboru nekaj časa tudi vodstvo odpora za severovzhodno Slovenijo. Takoj po kapitulaciji in vrnitvi prostovoljcev iz jugoslovanske vojske proti koncu aprila so se pod vodstvom Miloša Zidanška (bil je član CK KPS) pričele politične in vojaške priprave na začetek oboroženega odpora, pri katerih je prednjačila predvsem skojevska mladina. Skojevci (ob pomoči druge napredne mladine – zlasti dijakov in vajencev) so bili najaktivnejši in najpogumnejši pri izvajanju številnih sabotažnih akcij, ki so se zvrstile v Mariboru od sredine aprila, ko je začel okupator izvajati prve ponemčevalne ukrepe, do odhoda prvih komunistov v partizane sredi julija 1941…

Preberi več…


Pojdimo še na Facebook stran Mestne občine Maribor in  poglejmo virtualno proslavo
OB DNEVU UPORA PROTI OKUPATORJU  in
SPOMINSKEM DNEVU MOM 29. APRILU.  
Kako? Preprosto klikni po sliki spodaj in počakaj, da se naloži video!
(potem razširi prek celega ekrana, poravnaj zvok…)


Za konec se še spomnimo, da sta člana predsedstva zveze borcev dr. Martin Premk in Marjan Šiftar na novinarski konferenci predstavila Spomenico ZZB NOB Slovenije ob 80. obletnici OF, katero je pripravljala delovna skupina ter širši krog sodelavcev ZZB, sprejelo pa jo je Predsedstvo ZZB NOB Slovenije.

Vodstvo ZZB s spomenico poziva članstvo ZZB in širšo slovensko javnost k spoštovanju temeljnih človekovih pravic in vrednot upora, svobode, solidarnosti ter enakopravnosti.

Preberimo spomenico v prejšnjem prispevku, glej naslov spodaj!